Sfaturi importante pentru cele mai frumoase sedinte foto pentru nou nascuti

Zece degetele micute, smocuri de par moale, obraji pufosi si gene grele de somn si – bineinteles – acel miros minunat de bebelus. Dar doar cat clipesti bebelusul tau deja fuge prin toata casa pe jumatate dezbracat si arunca cu lucruri in toaleta. Copilaria se desfasoara cu viteza lumii, tocmai de aceea este foarte important sa capturezi toate momentele cu o sedinta foto pentru nou nascuti.

Sa fotografiezi un nou nascut poate parea simplu la inceput. La urma urmei, nu fug de ici colo, nu-i asa? Totusi, nou nascutii pot fi unii dintre cei mai provocatori subiecti foto. Nu isi pot tine capul, asa ca sa gasesti o pozitie buna pentru fotografii este o aderata provocare. Au nevoie de pauze pentru masa sau schimbat scutecul, ceea ce transforma cateva minute de facut fotografii, in cateva ore. Si multi nou nascuti au pielea rosie sau creata, ceea ce inseamna ca editarea va fi si mai grea.

Dar fotografierea nou nascutilor nu este nici pe departe la fel de grea ca supravietuirea primelor luni ca proaspat parinte privat de somn. Fie ca vrei sa il fotografiezi pe micutul tau sau vrei sa intri in lumea fotografiei profesionale pentru nou nascuti, gasesti aici 10 sfaturi pentru a putea pasi cu dreptul in fotografierea nou nascutilor.

1. Siguranta este cea mai importanta in fotografierea nou nascutilor

Fotografierea nou nascutilor nu este deloc ceea ce pare. Acel bebelus in hamac? Acea mica fetita ce se afla pe creanga unui pom inflorit? Toate acestea sunt realizate in Photoshop. Bebelusii nu isi pot sustine capul in acest fel si niciodata nu ar trebui sa asezi un bebelus intr-o pozitie nesigura, care ar putea sa il puna in pericol, fara sa iti iei masuri de precautie.

Exemplu foto bebesusi compusa digital

Nu te astepta ca la inceput sa poti face aceleasi fotografii ca niste profesionisti care lucreaza in domeniu de zeci de ani. Daca este prima ta sedinta foto pentru nou nascuti, ramai la pozitiile care il pot sustine pe bebelus. Pozele sunt dulci si dragute si asa si – cel mai important – sigure.

Odata ce castigi experienta in lucrul cu nou nascutii si inveti cateva trucuri care stau in spatele acelor pozitii iconice, dar nenaturale, poti sa te aventurezi sa faci si poze mai deosebite. Daca vrei sa le faci de indata ce te apuci de fotografiat nou nascuti, fa intai un curs de baby posing pentru a invata intai toate masurile de precautie.

Noi, la LittleSunshine Studio, avem instruirea necesara pentru a realiza sedintele in siguranta deplina. Pentru noi siguranta copilului tau este prioritatea noastra numarul unu! Aflati mai multe in articolul dedicat acestui subiect.

 

2. Fa sedinta foto pentru nou nascuti inainte sa implineasca 2 saptamani

Nou nascutii nu raman mici pentru mult timp. Dupa cateva saptamani, bebelusii sunt din ce in ce mai alerti si petrec mai mult timp inspectand mediul inconjurator. Acele poze cu bebelusi adormiti pe care le vedeti sunt cel mai bine de realizat inainte de 2 saptamani.  Atunci e cel mai probabil ca bebelusii sa doarma continuu in acele cosulete dragalase.

Facand pozele devreme, bebelusul s-ar putea sa mai aiba putine resturi de la cordonul ombilical. In multe poze cu nou nascuti inca se vad aceste resturi, dar daca te deranjeaza, programeaza sedinta foto mai aproape de implinirea celor doua saptamani.

Bineinteles, poti face poze si dupa doua saptamani, dar vei munci mai mult ca sa obtii poze cu bebelusul dormind. Fiind alert, bebelusul treaz va da din manute si nu vei reusi sa faci acele poze perfecte pe care le-ai gandit.

 

3. Creeaza un mediu prietenos cu bebelusul

Totul este nou pentru un bebelus. Daca vrei ca acesta sa doarma chiar daca se schimba luminile, camera face zgomots si decorurile sunt schimbate, trebuie sa faci niste pregatiri in avans. Creeaza un mediu cu un nivel de zgomot constant, inca dinainte sa te apuci de fotografii.

Cele mai multe fotografii cu nou nascutii sunt doar cu un costum simplu, o paturica sau un scutec. Hainele sunt doar de decor mai mult. Dar, un bebelus dezbracat inseamna un bebelus rece. Inainte de a incepe sa faci poze, adu o aeroterma pentru a incalzi locul unde va sta bebelusul. Daca temperatura este confortabila pentru el, aveti mai multe sanse sa doarma linistit.

Camera nu trebuie sa fie fara zgomote. Un zgomot constant il va ajuta pe bebe sa stea mai mult timp calm. Daca deja exista unele zgomote in camera, pe bebelus nu il vor mai deranja zgomotele facute pe parcursul sedintei foto. Poti sa cauti zgomote albe si sa le pui pe telefon sau sa pui cantece de leagan in surdina.

 

4. Bebelusii adormiti sunt bebelusi linistiti

Cele mai multe poze cu nou nascuti arata niste bebelusi calmi si adormiti. Daca ai fotografia un adult dormind, ar fi ciudat, dar cand vine vorba de nou nascuti, asteapta-te sa petreci ceva timp doar asteptand ca ei sa adoarma.

Atunci cand dorm, bebelusii arata atat de linistiti si este si mult mai usor pentru fotografi sa lucreze cu ei, pentru ca nu vor mai iesi din scutec. Asta nu inseamna ca nu poti fotografia si un bebelus treaz, dar trebuie sa ai in vedere ca multe pozitii nu le vei putea folosi, pentru ca ei se foiesc si isi misca piciorusele si manutele.

 

5. Incearca recuzita si decorurile prietenoase cu bebelusul

Daca bebelusul nu isi poate tine capul, in ce pozitii il poti fotografia? Recuzita sub forma de pastaie de fasole te va ajuta sa il pui pe bebe in pozitii natural, care sa fie si sigure pentru el. O alta piesa comuna, cate te poate ajuta la sedinta foto este perna de alaptat in forma de U.

Poti sa le acoperi cu diverse paturi si cuverturi, asa ca adu cateva de culori diferinte. De asemenea, incearca sa aduci mai multe piese de acelasi fel din recuzita, altfel incat sa nu depinzi de un singur produs, in cazul in care se produce vreun accident cand bebe este fara scutec. Cosurile si galetile sunt de mare ajutor in fotografierea nou nascutilor, dar aveti mare grija sa fie sigure.

 

6. Schimba unghiul pentru a obtine mai multe fotografii dintr-o singura pozitie

In pozele cu nou nascuti, de fiecare data cand bebe este miscat, este posibil sa o iei de la capat cu tot procesul cu adormitul. Pentru a maximiza varietatea de fotografii fara a il coplesi pe cel mic (sau, ca sa fim sinceri, pe tine), transforma o postura intr-o multime de fotografii, schimband unghiul si recuzita.

Asa este mai usor sa obtii fotografii variate. De exemplu, fa o poza in care sa il prinzi pe bebe pe de-a intregul, apoi una doar cu umerii si capul. Fa o poza de deasupra, una de la nivelul lui bebe si una intre aceste doua unghiuri.  Ia in considerare toate optiunile cand vine vorba de fotografii. Mutandu-te la stanga sau la dreapta cativa pasi, iti vei crea noi perspective ale posturii.

Dupa ce ai terminat cu diferitele compozitii, poti obtine inca o varietate de fotografii doar adaugand recuzita, fara sa il misti deloc pe bebe. Poti sa pui peste el un scutec de alta culoare, poti sa ii pui o palarie sau o bentita.

 

7. Foloseste lumina naturala de cate ori este posibil

Nu este nevoie sa investi sute de euro in echipamente de studio pentru a fi un fotograf de nou nascuti de success. Da, unele fotografii au in spate echipamente elaborate de studio, dar pentru a incepe cel mai usor si ieftin mod de a lumina fotografiile cu nou nascuti este o fereastra.

Aseaza-te langa o fereastra mare, dar preferabil una in care nu bate direct soarele. Daca soarele bate fix in fereastra, te poti ajuta de draperii subtiri, pentru a mai domoli lumina. Umbrele vor adauga adancime fotografiilor, asa ca aseaza-l pe bebe intr-un colt al ferestrei, nu paralel cu sursa de lumina.

Uita-te cum cade lumina pe bebe si fa modificarile necesare. Alternand unghiurile luminii intre pozitii poate sa va ajute sa obtineti fotografii variate.

 

8. Fotografiaza-i si pe parinti si rude

Un nou nascut face parte dintr-o  familie care tocmai s-a marit. Asa ca, de ce sa nu faci niste poze si cu membrii familiei? Daca este posibil, fa niste poze de familie in timpul sedintei, incluzand toti membrii familiei, cateva doar cu mami si bebe, cu tati si bebe sau cu celealte rude si bebe. Gandeste-te ca mama tocmai a dat viata unei fiinte si probabil ca amandoi inca incearca sa se adapteze la lumea reala.

Fotografie nou nascut impreuna cu parintii
Fotografie nou nascut impreuna cu parintii

Bagand si parintii in poze iti va da noi idei de pozitii, chiar daca te focusezi mai multe pe bebe decat pe intreaga familie. Bebelusul in mainile mamei sau uitandu-se peste umarul tatalui sunt doar unele din exemple. Pozitiile de genul sunt perfecte pentre bebe, care adora sa fie tinut in brate.

 

 9. Fii flexibil

Bebelusii pot fi imprevizibili. Daca iti fotografiezi propriul copil, esti probabil constient de acest lucru. Nu te fixa doar pe anumite fotografii si pozitii, pentru ca ai putea pierde mult timp si energie incercand sa obtii niste fotografii care nu iti vor iesi la anumiti copii si vei pierde alte oportunitati minunate.

Daca bebelusul este treaz si alerg, fa niste fotografii care sa surprinda lumina din ochii lui. Daca bebelusului nu ii place o anumita pozitie, treci la urmatoarea.Daca esti flexibil, poate ca nu vei face fotografia pe care o ai in minte, dar poti face o multime de alte fotografii minunate.

 

10. Editeaza fotografiile cu grija

Chiar daca ai terminat cu fotografierea propriu-zisa, munca ta nu este inca gata. Editarea poate face diferenta intr-o fotografie. Luminile si umbrele pot crea o imagine mai delicalta, pe cand alternarea luminilor, a saturatiei si a marginilor pot crea pastelul asociat cu fotografia de nou nascuti.

Roseata pielii este deseori o problema in fotografiile cu nou nascuti si ajustand culorile rosu si portocaliu te poate ajuta sa faci roseata sa dispara, fara sa petreci ore intregi in fata computerului. Acneea nou nascutului poate fi stearsa in Photohop, Lightroom sau alt editor.

In fotografia nou nascutilor este o linie fina intre a reduce roseata pielii si a ii da un aspect nenatural. Este perfect normal sa editezi imperfectiunile, dar ai grija ca atunci cand mama se va uita la fotografii, sa isi recunoasca bebelusul.

Stai departe de blurarea pielii, pentru ca oricum pielea bebelusului este moale si catifelata. Nu sterge semnele din nastere sau alte semne distinctive.

Integrand cateva trucuri si folosind ca recuzita o fereastra cu lumina natura, vei suprinde in pixeli intreaga esenta de bebelusi.

Afla mai multe despre fotografiile compuse digital.

 

Daca s-ar putea surprinde in poze si mirosul de bebelus, ce bine ar fi…

Scroll to top