Este una din cele mai frecvente intrebari pe care le primim de la parinti. Ca fotograf profesionist in fotografia de nou-nascut, incerc sa surprind in general detaliile si delicatetea nou-nascutului. Desi folosim foarte multe piese de recuzita, de la costumase pufoase, bentite delicate, caciulite colorate pana la galeti pictate manual, sertare special create pentru fotografierea nou-nascutului, focusul principal este pe nou-nascut.
Fiecare bebelus este diferit si desi sunt multe tehnici si trucuri de a linisti un nou-nascut, nu intotdeauna functioneaza la fel. Unii nu vor sta pe burtica, altii nu vor tine deloc manuta relaxata sub obraz. Uneori avem bebelusi care dorm intreaga sesiune foto si altii care se trezesc la cea mai mica atingere. De asta unele sesiuni pot dura o ora iar altele si trei – patru ore.
Este important pentu noi ca bebelusul sa fie in siguranta si sa se simta cat mai confortabil pe intreaga durata a sedintei foto. Daca nou-nascutul nu va vrea sa stea intr-o anumita pozitie si da semne de disconfort sau este prea sensibil pentru a fi mutat, nu voi insista.
Desi pachetele pe care le oferim difera ca numar de fotografii, incercam pe cat posibil, la fiecare sesiune, sa oferim cadre cat mai diverse. Asta nu este intotdeauna usor. Ca parinti, stiti cat de greu este sa schimbi nou-nascutul de 2-3 ori fara ca acesta sa se trezeasca, mai ales daca este si constant mutat in alta postura. Toate pozitiile in care asezam nou-nascutul sunt perfect sigure pentru acesta. Cele mai frecvente pozitii specifice de fotografiere a nou-nascutului pe care le folosim in studio sunt:
Side pose
Pentru aceasta pozitie, nou-nascutul este pozitionat pe o parte, cu ambele sau doar cu o manuta sub obraz. Se pot fotografia unghiuri diferite din aceasta pozitie si asta ajuta mai ales cand avem de-a face cu un bebe sensibil la atingere.
Taco pose
Bebelusul este pozitionat pe burtica, cu picioarele usor departate, avand una din manute sub obraz. Aceasta pozitie, desi una foarte relaxanta pentru cei mici, nu este posibila cu toti nou-nascutii. Daca au burtica umflata sau sunt mai plinuti, va fi o pozitie pe care nu o vor accepta cu usurinta.
Huck fin pose
Este una dintre posturile preferate ale nou-nascutului. Bebelusul este pozitionat pe spate, cu picioarele stranse pe burtica. Pozitia mainilor poate varia.
Tushi up pose
Nou-nascutul va fi pozitionat pe burtica cu picioarele stranse sub fundulet si una din manute sub barbie.
Chin on hands pose
Aceasta pozitie este una din preferatele mele pentru ca fata dragalasa a nou-nascutului este in prim plan aici. Tot asezat pe burtica, bebelusul va avea picioarele asezate confortabil in spate, iar capul va fi pozitionat peste manute.
Semi-wrap pose
Nou-nascutul va fi doar pe jumatate infasat. Este o modalitate buna de tranzitionare de la costumase la total infasat. Asa bebelusul se va obisnui treptat cu infasatul. Tipul acesta de infasat permite fotografierea pe bean-bag dar si in boluri sau patuturi.
Potato sack pose
Infasatul, facut corect si cu grija, poate linisti chiar si cel mai agitat bebelus. Bebelusul este foarte confortabil in aceasta postura, infasatul reda conditiile in care a stat in burtica mamei.
Props pose
Odata infasat, bebelusul va fi pozitionat in diverse piese de recuzita. Toata recuzita din studio este aleasa cu grija de la furnizori speciali pentru fotografia de nou-nascut.
Family pose
Daca nou-nascutul are si un frate sau o sora mai mare, acesta va fi inclus in diverse cadre de-a lungul sedintei. Fotografiile de familie sunt pastrate pentru la final. Bebelusul va fi pozitionat atat in bratele mamei cat si ale tatalui. In functie de pachetul ales, pentru ca difera numarul de cadre incluse, se vor face fotografii cu fiecare parinte in parte dar si impreuna.
Fundal digital
O parte din pachetel noastre contin si fundaluri digitale. Aceste fundaluri aduc un plus de culoare si diversitate galeriei de fotografii. Chiar daca bebelusul a fost agitat sau foarte sensibil la atingere, odata fotografiat cadrul ce va fi folosit cu fundalurile digitale, combinatiile finale pot fi nenumarate.
In cadrul unei sedinte foto de nou-nascut, vom incerca sa trecem prin toate aceste cadre, schimbam pe cat posibil costumasele bebelusului si culoarea materialelor de pe beanbag. Insa, asa cum am mai mentionat, varietatea cadrelor depinde de pachetul ales si numarul de fotografii incluse in acesta, disponibilitatea bebelusului care poate permite sau nu trecerea prin toate aceste pozitii. Prin respectarea instructiunilor primite de la noi odata cu semnarea contractului, parintii pot ajuta ca sedinta sa decurga cat mai repede si usor.
Un alt aspect important este si varsta nou-nascutului. Asa cum recomandam mereu, varsta optima pentru o sedinta foto de nou-nascut este de maxim 2 saptamani. Dupa acesta varsta, bebelusul devine din ce in ce mai constient de mediul inconjurator si mai putin flexibil.
Nu uita sa programezi din timpul sarcinii sedinta foto pentru a fi sigura ca gasim un loc disponibil in perioada optima de fotografiere a bebelusului. Mai pe larg despre cand trebuie sa programezi sedinta foto a micutului tau aici.