Desi nu recomandam de obicei fotografierea nou-nascutilor decat de persoane care au o pregatire specifica in acest sens, avand in vedere ca in situatia curenta, in care toate studiourile foto sunt inchise si parintii care doresc poze cu bebelusii lor nu mai au posibilitatea de a apela la un fotograf profesionist, am decis sa venim in ajutorul lor. Ideile de mai jos sunt simple, fara a pune in pericol siguranta nou-nascutului. Desigur o data cu trecerea acestei perioade, va asteptam la studio pentru o sedinta foto profesionala.
Pentru a avea un bebelus cooperant, cel mai important este ca acesta sa fie schimbat si mancat. Cele mai multe fotografii de nou-nascut se fac cand bebelusul doarme, dar nevorbind de o sesiune foto profesionala sunt convinsa ca vor iesi fotografii minunate chiar si cu bebelusul treaz 🙂 Despre cateva tehnici de linistire a bebelusului am scris aici.
Un alt aspect important pentru a avea o fotografie reusita este lumina, care poate face diferenta dintre o fotografie reusita si una mai putin reusita 🙂 Gasiti o fereastra mare cu lumina blanda, de exemplu o fereastra orientata spre nord sau orice fereastra mare într-o zi luminoasa, dar evitand pozitionarea bebelusului direct in lumina soarelui. Lumina puternica a soarelui care cade direct pe fata bebelusul, creaza umbre dure. Daca este o zi foarte insorita si razele soarelui vin direct in fereastra, ai putea agata o perdea alba de dus sau o bucata de tesatura alba care va ajuta la difuzarea luminii pentru a da o lumina mai blanda. Bebelusul trebuie pus cu capul inspre fereastra si intr-un unghi de 45 de grade astfel incat lumina sa atinga mai intai capul bebelusului apoi restul corpului.
Stiu ca in studio exista o multitudine de piese de recuzita, care vin in ajutorul fotografilor pentru a avea un rezultat cat mai frumos, insa cu putina inventivitate se pot face niste fotografii frumoase si acasa chiar de catre parinti. Important este sa puteti crea aceste amintiri cu bebelusul, amintiri pe care sigur le veti pretui si mai mult, fiind facute de voi.
Puteti incepe prin a pune bebelusul pe pat, pe o patura uni, de preferat intr-o culoare neutra (alb, crem) si un body fara model in aceeasi culoare cu patura. Daca este fetita puteti improviziona si o bentita dintr-un fir de lana, caruia ii faceti o fundita sau daca aveti, adaugati o margica. Puteti fotografia bebelusul de sus, dintr-o parte si chiar fotografia cateva detalii cum ar fi nasul, manutele, piciorusele.
Pentru urmatoarea fotografie puteti folosi o esarfa din bumbac , un fular tricotat sau o paturica mica dintr-un material usor.
Bebelusul va fi infasat in respectivul material si fotografiat de aproape, intins pe spate.
Tot cu o esarfa sau un fular, dar de data asta pus de la brau in jos, se pot crea urmatoarele fotografii.
In exemplele de mai sus am folosit o papusa pe post de model doarece bebelusii nostri au deja 5 si 7 ani 🙂
Daca nu aveti un aparat foto in casa, puteti face fotografii si cu telefonul. Regulile sunt aceleasi. Lumina sa vina dinspre capul bebelusului si sa fie difuza, iar mai departe camera telefonului se va descurca foarte bine. Un avantaj ar fi ca pozele sunt disponibile imediat pentru a fi postate pe social media. Ba mai mult, folosind o aplicatie specifica, cu numai cateva click-uri puteti crea un colaj foarte frumos. Noi am folosit Pic Collage, o aplicatie gratuita si usor de folosit.